Home Page
Lijn afstellen
 
  
Afstellen lijn

Algemene informatie

Het lood op de draad plaatsen zodat het onder lichte druk nog verschoven kan worden en dit om volgende redenen:
- te hard geplet lood zal de draad beschadigen
- het lood moet kunnen verschoven worden in functie van de visserij.

Bij het uitloden dienen we ervoor te zorgen dat nog slechts de antenne van de dobber boven water uitsteekt.

Twee basiszaken moeten we bij de loodplaatsing zeker onthouden:
- hoe dichter het lood geconcentreerd is, hoe sneller de lijn en dus het aas doorzakt.
- hoe dichter het lood geconcentreerd is, hoe gevoeliger de beetregistratie, maar....... hoe groter de   weerstand die de vis ervaart.

Basis uitlodingen

Soepele loodverdeling voor stilstaand water. Bij ondiepere waters kan je de afstand tussen verkliklood en de volgende loodjes verkleinen. Let er wel op dat je de afstand tussen de verschillende loodgroepen verschillend is, dit om knopen te vermijden bij een gemiste beet.


Als de vis vlotjes in je schepnet beland mag je gerust overgaan tot een meer gegroepeerde loodverdeling. Dit brengt je aas vlugger op de bestemming, en zal je ook sneller aanbeten krijgen.

snel beet ?

 

Het verkliklood

Dit is het loodje dat het dichtst bij de haak zit.†Door dit lood verder of dichter†bij het aas te schuiven, en/of door dit loodje zwaarder of lichter te nemen, veranderen we de manier waarop het aas zich in het water†zal gaan gedragen. De correcte plaatsing en het correcte gewicht van dit loodje kan het verschil maken tussen vangen en niet vangen.

verklikkerlood

'Even tussendoor, ook belangrijk, zoals op de tekening is aangegeven, is de plaatsing van de visdraad ten opzichte van de haak.' Als het makkelijk gaat, steekt het misschien allemaal niet zo nauw, maar†als het er moeilijk aan toe gaat, en we voor iedere vis moeten vechten, dan speelt het verklikloodje toch een heel belangrijke rol.

Er zijn vier parameters bepalend voor de keuze van een verklikloodje:
  • de bijtlust van de vis
  • de dikte van de antenne
  • het totale loodgewicht op de lijn
  • het gebruikte aas

Beetregistratie en de beetlust van de vis

De plaatsing van het verkliklood is natuurlijk van veel minder belang als dit gewoon op de bodem ligt Ö maar het kan weer noodzakelijk zijn om het aas ter plaatse te houden. Wanneer we het verklikloodje dichter naar of verder van het aas schuiven, verandert dit de beetregistratie. Gaan we van de veronderstelling uit dat de vis op dezelfde manier bijtÖ dan zal het langer duren vooraleer we een aanbeet registreren wanneer het verklikloodje 50 cm van het aas staat dan wanneer het 15 cm van het aas verwijderd is. De afstand tuusen haak en verkliklood wordt grotendeels bepaald door de lengte van de gebruikte onderlijn. Het verklikloodje staat meestal als startpositie juist boven de verbinding onderlijn en bovenlijn. Willen we dat het verklikloodje dichter bij het aas komt, dan moeten we ofwel een kortere onderlijn monteren ofwel het loodje weghalen en op de onderlijn knijpen.

Dikte antenne

Voor de brasem- en karpervisserij is een pen met een dikkere of een verdikte antenne vrij populair. Wel, hoe dikker de antenne hoe zwaarder het verklikloodje moet zijn.

Gebruikte aassoort en totaal loodgewicht op lijn

Wanneer we het aas qua gewicht in drie categorieŽn onderverdelen: licht, medium en zwaar dan krijgen we bijvoorbeeld voor een dobber van 1 gram de volgende gemiddelde gewichten voor het verklikloodje (nr. afhankelijk van het merk) 1 gram + licht aas = loodhagel nr.9 = 0,05 gram 1 gram + medium aas = loodhagel nr.8 = 0,07 gram 1 gram + zwaar aas = loodhagel nr.7 = 0,08 gram Voor een dobber van 0,5 gram wordt dat nr.10, nr.9, nr.8. Voor een dobber van 1,5 gram wordt dat nr.8, nr.7 nr.6.

Tip: Door nu in de plaats van slechts 1 verklikloodje drie loodjes te zetten die dezelfde functie hebben, kunnen we het gewicht van het onderste loodje vrij makkelijk aanpassen. Stel ik zet drie nr.10 op de lijn en zo een loodje staat voor 0,03 gram, dan kan het presentatielood 0,03 of 0,06 of 0,09 gram wegen.